Archívum - 2019-2020-2

Archive - 2019-2020-2


Biztonsági protokollok (VIHIMA05)

A tárgy az IT biztonság MSc mérnök-informatikus mellékspecializáció keretén belül kerül előadásra a tavaszi félévben. A hivatalos tantárgyi adatlap és tárgykövetelmények a kar szerverén találhatók. Ezen az oldalon a tárggyal kapcsolatos operatív információk érhetők el. Az előadások és gyakorlatok anyaga a tanszéki Moodle rendszeren keresztül érhető el.

Biztonsági protokollok tárggyal kapcsolatos távoktatási információk

A Biztonsági protokollok (vihima05) tárgy oktatása a 2020. március 23-i héttől kezdve távoktatási formában folytatódik az alábbiak szerint:

Előadások:
Az előadásokat előre rögzítem és hanganyag illetve video formájában is közzé teszem. A tanszéki Moodle rendszerben az eddigiekhez hasonlóan továbbra is elérhetők lesznek a fóliák PDF formátumban. A Moodle rendszerbe felkerül továbbá minden előadáshoz egy URL ami az előadás hanganyagára mutat és egy URL ami a videóra mutat. A hanganyagot a CrySyS labor szerverén tároljuk majd, a video Youtube-on keresztül lesz elérhető. A PDF és a hanganyag összmérete elég kicsi ahhoz, hogy bárki le tudja tölteni és off-line üzemmódban is használhassa. A Youtube videóhoz értelemszerűen on-line kapcsolat szükséges.
A tárgy előadásait a fenti módon így mindenki meghallgathatja/megnézheti amikor szeretné, ezért előadásokat a továbbiakban nem tartok.

Gyakorlatok:
A gyakorlatok anyagát előre ki fogom tenni a Moodle rendszerbe, külön fájlban a feladatokat és a megoldásokat. A gyakorlatok általában programozási feladatok, amiket eddig is jobbára magatok oldottatok meg a tanteremben. Mostantól ezeket önállóan kell megoldani otthon. A megoldásokat azért teszem közzé a feladatokkal együtt, hogy aki elakad, az meg tudja nézni őket, és önállóan is boldoguljon a gyakorlattal.

Live konzultáció:
A gyakorlatok órarendi időpontját (páros hét, szerda 10-12) on-line live konzultációra fogjuk használni, amit az MS Teams segítségével bonyolítunk le. Aki ezeken a konzultációkon hatékonyan szeretne résztvenni, annak célszerű előtte megismerkedni az anyaggal, megcsinálni a gyakorlatokat a fentiekben leírtak szerint, és a konzultációt arra használni, hogy a kérdéseit feltegye. A kérdéseket előre is el lehet küldeni e-mail-ben a vihima05@crysys.hu címre (azért ide, mert ezt a segítőim is megkapják a CrySyS Laborból, akik pl. házikat javítanak, projektet értékelnek, stb.). Az előre megkapott kérdések megválaszolására felkészülök, és ezekkel kezdem a konzultációt, majd ezután következhetnek további kérdések, amiket valószínű a Teams chat paneljében lehet majd feltenni. A konzultáción való részvétel nem kötelező, akinek nincs kérdése, vagy nem ilyen formában szeretné feltenni (lásd lejjebb Piazza használatát), annak nem kell résztvenni.

Házi feladatok:
A házi feladatokkal kapcsolatban semmi nem változik, azokat pontosan úgy kell megoldani és beadni, ahogy eddig is. A projekt házi (biztonságos FTP-szerű protokoll tervezése és implementációja) ki van írva, lehet rajta dolgozni, bár még nem mindent mondtam el hozzá előadásokon (pl. kulcscseréről még nem volt szó), de szerintem így is el tudtok kezdeni foglalkozni azért vele.

ZH:
A félév végére ütemezett ZH-t a Moodle rendszeren keresztül valósítjuk meg. Erről majd később még küldök információt.

Kommunikáció:
A kommunikáció hivatalos formája továbbra is a mindenkinek küldött Neptun üzenet. Ugyanakkor, érdemes követni a tárgy weboldalán és a tárgy tanszéki Moodle-jében közzétett információkat, megosztott anyagokat. Én e-mail-ben továbbra is elérhető vagyok, ahogy eddig is.
Szeretném viszont ha intenzívebben használnánk a tárgy Piazza.com oldalát. Azt preferálnám, ha a kérdéseiteket ide posztolnátok, itt meg tudom őket válaszolni úgy, hogy mindenki lássa, és tanulhat belőle. Tehát nem fontos a konzultációig várni a kérdésekkel, Piazzán is fel lehet tenni, és hamarabb meg lesz válaszolva valószínűleg. Ráadásul Piazzán más is válaszolhat, aki tudja a választ, nem csak én, nekem ezeket a válaszokat elég csak jóváhagynom vagy kijavítanom. Természetesen Piazzán is lehet privátban kérdezni tőlem, vagy anonym módon feltenni egy kérdést, ha mondjuk valaki ezzel szeretne élni.
A Teams-et egyelőre csak a live konzultációra szeretném használni.
Igyekszem rendszeresen írni majd e-mail-ben és Piazzán, hogy mi az adott hétre az anyag, és mi lesz a konzultáció témája.

Egyebek:
A tárgy weboldalán vannak fent kiegészítő források. Ajánlom figyelmetekbe. De én is össze fogok nektek állítani olvasni valókat később WiFi, TLS, és disk encryption témakörben.
A kiugróknak nincs tovább értelmük. Az eddig elért pontszámokat meg fogom duplázni, azt feltételezve, hogy kb azok és olyan intenzitással jártak volna tovább az órákra, akik eddig is ott voltak és megírták ezeket a teszteket.
Az opcionális házik továbbra is rendelkezésre állnak a plusz pont szerzéshez. Megtalálhatók a Moodle rendszerben viszonylag régóta.

Biztos lesznek zökkenők, mindenkitől türelmet és megértést kérek. Arra fogok törekedni, hogy a körülményekhez képest a leghatékonyabban átadjam a tárgy anyagát és a tapasztalataimat a témakörben.

Levente

Célkitűzés

Objectives

A tárgy célja, hogy (i) megismertesse a hallgatókkal a modern vezetékes és vezeték nélküli hálózatokban felmerülő, a hálózati kommunikáció biztonságával kapcsolatos problémákat, (ii) bemutassa a biztonsági problémák megoldására használt korszerű biztonsági protokollok elveit és gyakorlati megvalósításait, és (iii) az ismertetett protokollok részletes analízisén keresztül betekintést nyújtson a biztonsági protokollok tervezési kérdéseibe.

Lecturers

Előadók

Követelmények

Requirements

A szorgalmi időszakban

2 db házi feladat és 1 db nagy zárthelyi dolgozat.

Opcionális pontok

További extra pontok szerezhetők az opcionális házi feladatok megoldásával.

A félévvégi érdemjegy számítása

P = ZH + HF1 + HF2 + E, ahol ZH a zárthelyi dolgozatra kapott pontszám (min 24, max 60 pont), HF1 és HF2 a házi feladatokra kapott pontok (házinként min 8, max 20 pont), E a kiugrókon és az opcionális házikkal szerzett extra pontok száma.
Ponthatárok:
jeles: P >= 85 pont;
jó: P >= 70 pont;
közepes: P >= 55 pont;
elégséges: P >= 40 pont;
elégtelen: P < 40 pont.

Órák ideje és helye

Time and location of classes

Előadás

Lecture

  • live konzultáció, szerda, 10:15-12:00 (csak páros heteken), on-line

Konzultáció

Megbeszélés szerint, az előadóval előre egyeztetett időpontban.

Office hours

Please contact the lecturer to schedule an appointment.

Előadások

Lectures

Dátum Téma Előadó
Date Topic Lecturer
2020.02.11. Historical ciphers and stream ciphers Buttyán L.
2020.02.18. Block ciphers and block encryption modes Buttyán L.
2020.02.19. Intro to cyrpto libraries and PyCryptodome Buttyán L.
2020.02.25. Attacks on CBC Buttyán L.
2020.03.03. Hash and MAC functions Buttyán L.
2020.03.04. Exercise on block encryption modes Buttyán L.
2020.03.10. Secure channels and random number generation Buttyán L.
2020.03.16 - 20. --- Spring Break ---
2020.03.23 - 29. Public key cryptography (recorded), Secure channels exercise (individual) Buttyán L.
2020.03.25. Live consultation (via Teams) Buttyán L.
2020.03.30 - 04.05. Key exchange protocols (recorded), Exercise on protocol design (recorded) Buttyán L.
2020.04.06 - 12. Public key certs, Password based key derivation (recorded), Hybrid enc exercise Buttyán L.
2020.04.08. Live consultation (via Teams) Buttyán L.
2020.04.13 - 19. WiFi security (recorded) Buttyán L.
2020.04.20 - 26. Transport Layer Security (recorded) Buttyán L.
2020.04.22. Live consultation (via Teams) Buttyán L.
2020.04.27 - 05.03. Disk encryption (recorded) Buttyán L.
2020.05.05. PKI a gyakorlatban (live via Zoom) Endrődi Csilla (Microsec)
2020.05.06. Live consultation (via Teams) Buttyán L.
2020.05.12. ZH (on-line)
2020.05.18 - 22. Project implementation and demo deadlines

Házi feladat

Homework

1. házi feladat

Az 1. házi során 5x2 kis feladatot adunk ki az órákon elhangzott témakörökkel kapcsolatban. Ezek a feladatok általában offenzív jellegűek, azaz egy-egy egyszerűbb kripto primitívet vagy protokollt kell feltörni bennük. A megoldást a tanszéki Moodle rendszeren keresztül kell beadni az ott megadott határidőig.

Deadlines

Határidő

Minden kiadott feladat megoldására kb. egy hét áll rendelkezésre. Pontos határidőket lásd a tanszéki Moodle rendszerben.

Opcionális feladatok

Extra pontokért további kisebb (de a kötelező feladatoknál nehezebb) feladatokat lehet megoldani. Ezek egyben kerülnek kiadásra a Moodle rendszeren keresztül a félév során, és egyben várjuk beadásukat a Moodle rendszeren keresztül.

Deadlines

Határidő

A pontos beadási határidőt lásd a tanszéki Moodle rendszerben.

2. házi feladat

A 2. házi során egy fejlesztési projektet kell végrehajtani, ami tervezési és implementációs fázisokat tartalmaz, valamint az elkészült alkalmazás bemutatását is magában foglalja. Ezt a feladatot max. 4 fős csapatokban kell megoldani a hallgatóknak. Egy tervezési dokumentációt, az elkészült alkalmazás forráskódját, és egy működést demonstráló videót kell beadni a teljesítéshez.

Deadlines

Határidő

Ezt a házit a félév vége felé kell majd beadni. A pontos beadási határidőt lásd a tanszéki Moodle rendszerben.

Számonkérés

Exam

  • ZH: 2020.05.12. - on-line
  • Pót ZH: tbd - on-line

Kiegészítő források

Readings

Korábbi évek

Previous Years